איך לשמור על שיער בריא ולמנוע נשירת שיער?

השיער הוא אחד המאפיינים הבולטים בהופעה החיצונית שלנו. אנחנו מקדישים שעות ארוכות לטיפוחו באמצעות סירוק, חפיפה, מסיכות לשיער ותסרוקות מושקעות. מראה שיער בריא אפילו משפיע על מצב הרוח וההרגשה שלנו – אנחנו מרגישים טוב כשהוא נראה מטופח ובמיטבו ונבוכים כשהוא "לא מסתדר" ונראה עייף או נטול ברק.

רעמת השיער על ראשינו מורכבת מעשרות אלפי שערות בודדות, בין 70,000 ל-120,000 שערות על ראש בריא, שמחזור חייהן בנוי משלושה שלבים:

שלב האנאגן (Anagen) – שלב הצמיחה של השערה. שיער הקרקפת מצוי בשלב האנאגן במשך שנתיים עד 6 שנים. אורך תקופת האנאגן הוא הגורם המשפיע ביותר על אורכה הסופי של השערה – ככל שתקופה זו ארוכה יותר, כך אורכו הסופי של השיער גדול יותר.

שלב הקאטאגן (Catagen) – שלב הנסיגה של השערה. שלב זה נמשך כשלושה שבועות, במהלכו מפסיקה צמיחת השערה.

שלב הטלוגן (Telogen) – שלב המנוחה של השערה. בשלב זה השערה הגיעה למלוא אורכה ונותרת  במקומה, אך השערה הצומחת תחתיה דוחקת אותה אט אט החוצה, אל פתח הזקיק. שלב הטלוגן נמשך כשלושה חודשים. בסיומו תנשור השערה שסיימה את צמיחתה ותחתיה תופיע שערה חדשה.

בעוד אדם ממוצע מאבד בין 50 ל-100 שערות ביום בפעולות שגרתיות של חפיפה וסירוק השיער, חלק מן האנשים מאבדים כמות גדולה יותר, היוצרת דלדול משמעותי, הופעת שבילים או מפרצים ונסיגה של קו השיער.

נשירת שיער – למה אנחנו חווים אותה?

נשירת שיער מואצת יכולה להיגרם ממגוון סיבות שונות הגורמת להידלדלות השיער ואף להתקרחות:

תזונה לקויה ודיאטות חריפות – תזונה שאינה מאוזנת, לצד שינויים לא מבוקרים בתפריט היומיומי, גורמים להיווצרות חוסר בוויטמינים, מינרלים ומרכיבים תזונתיים חיוניים אחרים. מחסור זה מתבטא בפגיעה במראה העור, הציפורניים והשיער, שמאבדים את הברק והגמישות הטבעיים, וצמיחתם נפגעת.

טיפולים חיצוניים בתדירות גבוהה – אחוז גבוה מהטיפולים שנועדו לשנות את מראה השיער עלולים לפגוע בו. החלקות שיער, צביעה חוזרת ונשנית, ייבוש באמצעות פן, תוספות שיער ושימוש בחומרים כימיים ללא בקרה עשויים לגרום לייבוש השיער, שבירת השיער, איבוד הגמישות הטבעית ואף נשירת שיער מוגברת. בנוסף, מתיחה ממושכת של השיער לאורך זמן באמצעות קוקו או צמות, מחלישה את זקיקי השערה וגורמת למצב של נשירת שיער בקצב גבוה יותר.

חשיפה ממושכת לאור שמש – הקרינה האולטרה סגולית פוגעת בשלושת אזורי השערה: מעטפת הליפידים העוטפת את פני השיערה ומגינה עליה, החומר הבין תאי השומר על השיערה מפני נזקים חיצוניים והשכבה הפנימית של השיערה המכילה את שרשראות הקרטין הבונות את השיערה. התוצאה היא ירידה בכמות המלנין המעניקה לשיער את הצבע הייחודי שלו, שיער שברירי ופגיע, ריבוי קצוות מפוצלים וגם נשירת שיער.

לחץ וסטרס – ידוע כי לחץ וסטרס גורמים למגוון רחב של בעיות גופניות ופגיעה בתפקוד התקין של מערכות חיוניות. כמו כן, הם עלולים להוביל גם למצבים של נשירת שיער והתקרחות. הלחץ גורם להאטה בזרימת הדם וכתוצאה מכך לאספקה לקויה של חומרים חיוניים לשיער. המחסור המצטבר גורם לאיבוד הגמישות של השיער, דהיית הצבע והברק, האטת קצת הצמיחה של השערה וכן נשירת שיער.

תרופות – בשוק קיימות תרופות רבות שאחת מתופעות הלוואי שלהן הינה הידלדלות השיער ומצבי נשירת שיער מוגברים: גלולות למניעת הריון, קורטיזון, תרופות אנטי-פסיכיאטריות כגון ליתיום, כדורים נגד אקנה כגון ראוקוטן, קומדין, ניסטטינים (נגד כולסטרול גבוה) ואף סוגי מסוימים של אנטיביוטיקה.

תפקוד לקוי של בלוטת התריס – בלוטת התריס אחראית על חילוף החומרים בגוף, משפיעה על ייצור החלבונים ומגבירה את כמות החמצן ברקמות השונות. כאשר פעולתה של בלוטת התריס נפגעת, השיער אינו מקבל את חומרי ההזנה הדרושים לו וכך עשויה להיווצר נשירת שיער מוגברת.

נשירת שיער: כיצד ניתן להגן ולשמור על שיער בריא?

ישנן מספר דרכים לסייע לשיער שלנו להישאר בריא ולהפחית נשירת שיער:

תזונה מאוזנת – תזונה נכונה ומגוונת מספקת לזקיקי השערה את החומרים הדרושים להם להצמחת שערות חזקות ובריאות. חשוב להקפיד על צריכה של מזונות המכילים ויטמינים חיוניים עבור השיער והקרקפת: אבוקדו – מכיל וויטמין E מסיס בשמן, המשמש כנוגד חמצון חזק ומסייע לשמירה על בריאות הקרקפת. זרעי פשתן / דגים עשירים באומגה 3 – אומגה 3 נמצאה במחקרים כמפחיתה קשקשים וגרד בקרקפת ומחזקת את בריאות השיער.

תה ירוק – נוגדי חמצון המצויים בשפע בתה ירוק מסייעים לגוף לנטרל רעלים בדם. זרימתו של דם שאינו מכיל ריכוז גבוה של רעלים קלה יותר ומסייעת לו להגיע לאזור הקרקפת ולהזין את שורשי השיער בחומרים חיוניים למראה שיער בריא.

צמחי מרפא ושמנים אתריים – ישנם מספר צמחים הידועים כמחזקים את השיער ומנקים פסולת: הסרפד והשבטבט הינם צמחי מרפא המומלצים לטיפול במצבי נשירת שיער. פעולתם יעילה בצורה מקסימלית לצד צמחי מרפא המסייעים בניקוי רעלים מהגוף כגון: גדילן, שן ארי, סכיסנדרה וכורכום, ועם צמחי מרפא להמרצת הדם כגון הג'ינקו בילובה. בנוסף, ישנם מספר שמנים אתריים המסייעים למנוע נשירת שיער: רוזמרין, לבנדר, קינמון, ארז, גרניום ומרווה מרושתת. בין אם בוחרים בצמחי מרפא או בשמנים אתריים, חשוב להתייעץ עם מומחה לשם התאמת אישית.

פעילות גופנית – ביצוע פעילות גופנית משפר את זרימת הדם בגוף ואת תהליכי פינוי הרעלים. ביצוע תרגילים כגון עמידת נר או שכיבה על מזרן והרמת רגליים ישרות, גורם לזרימת דם מוגברת לאזור הקרקפת ומסייע לצמיחת  של שיער בריא ןחזק יותר.

שימוש בשמפו טבעי – שמפו סינטטי עשוי להכיל חומרים כימיים כגון SLS, שאינם תורמים לבריאות הגוף והשיער. כדאי להשתמש בשמפו טבעי המכיל תמציות טבעיות של צמחי מרפא, ויטמינים מינרלים, פרוטאינים ונוגדי חמצון החיוניים עבור שיער בריא ומגינות על השיער והקרקפת מפני נשירת שיער.